torstai 24. huhtikuuta 2014

Mahlani on ylitsevuotavainen :)

Viime yönä oli yllättävän pakkanen. Vaikka illalla kävin vaihtamassa mahlalle tyhjän astian, olikin vuotanut ylitse :) Ja oli ihan jäätynyt. Pakkasta oli kuulemma ollut lähes -7. Maa oli aamulla jäässä myös.



Pääsiäisen aikaan alettiin laskea mahlaa kahdesta koivusta. Sitä on tippunut ihan hyvää vauhtia,en ole laskenut montako litraa, mutta 5 henkeä joi sitä pyhien aikana ja pakkaseenkin laitoin. Porattuun reikään laitettiin muoviletku, esim. mehumaijan letku. Tarvii katsoa että reikä on letkuun nähden sopiva, jotta ei fuskaa reiästä.

Tästä paksummasta koivusta tuli paljon makeampaa mahlaa ja paljon nopeammin, tiputeltiin muoviletkulla tummaan pulloon. Pienemmästä koivusta tippui hitaammin, eikä ollut niin makeaa, vaan aika mautonta. Laitettiin nyt toiseen puuhun jo tappi, kun ei jaksa enää juoda kaikkea, eikä tuo mahla säily hyvin montaa päivää jääkaapissa. Voishan siitä tehdä esim. simaa (mutta en viitsi kun olen laiska :)  eikun parempi juoda silleensä.  Sitten kun alkaa puuhun tulla lehdet, mahlan tulo loppuisi itsestäänkin. Muurahaisetkin tykkää tulla juomaan, nyt ei vielä kerenneet paljoa tuppautua pulloihin :)
Minusta tuntuu kuin mahla poistaisi hieman nesteitä kehosta, kun vessassa pitää käydä, nesteitä juonhan minä muutenkin :)


 Wikipedia kertoo mahlasta näin:
"Mahla koostuu enimmäkseen vedestä, sen kuiva-ainepitoisuus on noin 1 prosentti. Tuo prosenttiosuus koostuu enimmäkseen sokereista, minkä lisäksi mahla sisältää happoja, erityisesti hedelmähappoja, sekä hiven- ja valkuaisaineita ja entsyymejä. Mahlan sisältämiä hivenaineita ovat mm. kalium, kalsium, magnesium ja mangaani. Mahlan kivennäis- ja hivenaineiden kokonaismäärä on vähäinen: 10 litralla mahlaa voidaan tyydyttää kalsiumin ja magnesiumin päivittäinen tarve, mutta vain osa kaliumin tai raudan tarpeesta. Natriumia mahlassa on hyvin vähän, alle 0,1 mg/l. Myös proteiinipitoisuus on pieni, noin 1 g/l. Rasvaa mahlassa ei ole, eikä siten myöskään rasvaliukoisia vitamiineja. Tiamiinia tai riboflaviinia mahlasta ei alustavissa tutkimuksissa ole löytynyt eikä myöskään flavonoideja tai muita antioksidatiivisia yhdisteitä. Ravitsemuksellisesti haitallisia aineita mahlassa ei tiettävästi ole, jos koivun kasvupaikka on puhdas."

Suomen Luontoyrittäjäverkosto kertoo täällä mahlasta ja sen laskusta enemmän. 

Pikkuriikkinen pelargoniantaimi alkoi kukkia :) Just hyvän värinen. Olis tietysti pitänyt katkaista tämä nuppu, mutta kiva katsoa minkä värinen on. Toisen pelargonin taimen katkaisin ja yritän juurruttaa siitä uuden kasvin.

Koettanut olen pihalla vahtia näitä vuokkoja, hyvin hitaasti alkavat kukkia. Istutin viime syksynä nämä Anemone Blanda- mukulat. Keväällä ihmettelin mitä penkistä nousee ja onneksi laitan ylös mitä istutan ja mihin.
Pihalla olen risuja hakettanut. Siivosin tänään vattupuskista vanhat varret ja uusiakin raivasin. Selkä vaan kipeytyy kun pitää kyykistellä. Mutta on se hakkeen teko niin mukavaa. Kasvimaalle penkkien väliin mahtuu vielä haketta.
Huonoja taimia olen rahdannut terassille karaistumaan, ulos en ole vielä uskaltanut viedä, tänäänkin oli aika kylmä tuuli. Ei tänä keväänä taimissa ole ollut kehumista. Ainoastaan ne (samettikukat) mitä en ole koulinut ovat kohtalaisia. Tomaatit eivät näytä kasvaneen oikein yhtään.

En taida enää uskaltaa koulia mitään, kun eivät oikein lähde kasvamaan koulinnan jälkeen.


Onkohan tämä se kevättähti Chionodoxa sitten, kun nämä ovat erinäköisiä kuin edellisessä. Vaan taitavat kuulua Scillan sukuun kaikki nykyisin.

Muutamia kukkii näitäkin, vaan eivät oikein ole levinneet.





On näitä sinisiäkin muutama.



Eilen pölähti pihalle näitä aamulla. Yhtään ei nähnyt missä ne olivat ja ihan summitain vaan kuvasin, joten huono kuva. Ihan yllätyin kun tutkin kuvia, jotain sentään jäi kuviin. Taitavat olla järripeippoja :)

 Viikonloppukin on jo tuloillaan, hauskaa loppuviikkoa!

20 kommenttia:

  1. Kevättähtiä ovat, valkoinen ja sininen. Kevättähdet ovat siitä mukavia, että kukka 'katsoo' ylöspäin toisin kuin idänsinililjan kukka ja on siten helpompi kuvattava :)

    Mahlan juoksuttamista olisi joskus kiva kokeilla. Meillä olisi siihen sopivia koivujakin pihalla, mutta taitaa kyllä tältä keväältä taas jäädä.

    VastaaPoista
  2. Tuo mahla oli mulle ihan uusi juttu. Kiitos. Oli mielenkiintoista luettavaa.taas oppi uutta tälläinen kaupunkilainen. Kukat on kauniita. Mulle kävi samoin. Että kun koulin kasvatuksia niin alkoi heti nuukahtaa..hitto.. muksaa loppuviikkoa!

    VastaaPoista
  3. On se vain tuo mahla ihmeellinen juttu.

    VastaaPoista
  4. Mielenkiintoista tuo mahlan juoksutus. Meidän pihassakin on iso koivu, pitäisköhän kokeilla? Vieläkin on lunta pihamaalla, ei voi tehdä mitään muuta kuin kerätä risuja pois paljaista kohdista. Pitääpäs tänään katsoa miten daalian juurakko on talvehtinut.

    VastaaPoista
  5. Kyllä nuo kevättähdetkin levistyy mutta hitaammin. Mahlan juoksutus on minulle tuttua..tänä keväänä en ehtinyt mukaan remmiin. Upeita nuo sinun taimesi ovat. Minun ihan rääsyjä!

    VastaaPoista
  6. Nytkö siulla selkä oikkuilee kun miulla alkaa olla sillee normaalisti kippee,Tää kevät käy selän päälle, kun koko ajan pitää pihamaalla rapsutella.
    lapsena meillä oli aina keväisin mahlaa, en tykännyt silloin sen mausta,sen perään en ole sitä juonut.
    Mie vein jo tomaatit kasvihuoneeseen, poltan siellä öisin kynttilöitä ja taimet on säilyneet.
    Oikein mukava viikonvaihdetta,muistetaan huilauttaa selkiämme:))

    VastaaPoista
  7. Isä juoksutti mahlaa mökillä, mutta sen jälkeen en ole sitä maistanut. Naapuri joutui katkaisemaan meidän ainoasta koivusta oksan, kun kaivinkone ei olisi muuten mahtunut pihalle ja sehän rupesi mahlaa vuotamaan. Pitihän sitä vähän maistaa, mutta ei maistunut juuri miltään, taisi olla liian pieni koivu.

    VastaaPoista
  8. Wau, hienot pihavieraat, järripeipon olen nähnyt luonnossa vain kerran.

    VastaaPoista
  9. Kauniisti jäätynyt mahla. Meilläkin juoksutetaan joka kevät mahlaa. Noita alakuvan järripeippoja on täälläkin kymmenittäin, olen ihmetellyt mitä syötävää ne vielä löytää maasta.

    VastaaPoista
  10. Olen myös maistanut mahlaa, anoppi sitä on ruukannut valutella, se maistuu sokeriselta vedeltä. Sehän se tahtoo olla että jää meilläkin monesti vain pakkaseen, vesi vesihanasta on ihan parhainta. :)

    VastaaPoista
  11. En oo ikinä maistanu mahlaa. Ehtisköhän tota viälä kokeilemmaan? Kai ne lehdet siältä jo kohta tullee...

    VastaaPoista
  12. En ole koskaa nähnyt enkä maistanut tuota mahlaa,mielenkiitoinen juttu:)

    VastaaPoista
  13. Mahla on kiinnostava juttu, en ole sitä koskaan maistanut. Mutta pihakoivujen omistajana se on ruvennut kiinnostamaan.

    Ihanan värinen pelargonia sinulla. Oletko siemenestä sen kasvattanut, kun et tiennyt, minkä värinen siitä tulee ? Minä onnistun koulimalla tappamaan melkein puolet taimista, mutta koulin silti...

    VastaaPoista
  14. Mahla on minullakin vielä maistamatta, mutta kuullut olen sen terveellisyydetä ja moni sitä valuttaakiin itselleen ja kehuu sen vaikutuksia :)
    Niinpä, nuo yöpakkaset saisivat jo väistyä meiltäkin...tosin parempi nyt niitä, kuin kesäkuussa. Nätin punainen palargonia :)

    Mukavaa viikonloppua sinne ulkohommiin, aurinkoa on onneksi luvattukin :)

    VastaaPoista
  15. Mahla on minulle tuttu ollaan paljon sitä otettu meillä kun on paljon koivuja tässä ympärillä
    Ollaan juotu ja olen pakastanut, ja sitten olen jopa leipä nesteenä sitä käyttänyt.
    Ihania keväät kukkia pelarkoonin kukka on kauniin värinen. ja nuo pikku linnut ihania:)

    VastaaPoista
  16. En ole koskaan valuttanut mahlaa, mutta noita kuviasi katsellessa tuli kyllä mieleen, että nyt pitäisi kokeilla. olen kyllä juonut monta kertaa.

    VastaaPoista
  17. Voi, kun tuli lapsuus mieleen tuosta mahlasta. Silloin sitä usein tuli maisteltua, mutta nyt ei moniin vuosiin, niin etten edes oikein enää muista miltä se maistuu..

    VastaaPoista
  18. Hyvää juomaa. Oi olipa teillä pakkasta. Me kylvettiin eilen porkkanat ja punajuuret. täällä on mekein täys kesä.
    pian siellä teilläkin. Mukavaa viikonloppua sinne teille.

    VastaaPoista
  19. Vastaan taas kaikille yhteisesti. Kiitoksia kivoista kommenteista! Kyllähän sen mahlan tulo alkaa olla lopuillaan, koska lehtiä alkaa ilmestyä koivuihin. Täälläkin alkavat olla lämpimillä paikoilla jo hiirenkorvalla (kohta). Ihan helppoa on valutella mahlaa ja on sanottu että puu ei kärsi siitä ja arpeutuu se kolo itsestääkin. Meillä laitettiin tappi, eikä nämä pihakoivut olekaan mitään vanerikoivuja, vaan polttopuuksi mennee aikanaan.

    Pelargonian pikkuaimena ostin, eikä niistä väreistä aina tiedä. Toivottavasti kasvaa isoksi ja kukkii sitten lisää.

    Voi että, Ruotsissa on jo kesä. Meillä vielä on kasvimaa syvemmältä roudassa, ei pääse vielä kylvämään.

    VastaaPoista
  20. Lapsuudessani aina mahlaa valutettiin, mutta nyt aikuisena ei ole tullut sitä harrastettua. Pitäisi varmaan ainakin pikkutyttöä varten sitä vähän saada, sillä hän tykkää kovasti sellaisesta mahlajuomasta, vissystä, jota myydään kaupassa. Pelakuu on just mun lempivärinen!

    VastaaPoista