Luen kirjoja vuonna 2024

 Nyt alkuvuodesta en ole juurikaan jaksanut perehtyä Helmet lukuhaasteen tämän vuotiseen listaan. Saa nähdä tuleeko sitä täytettyä tänä vuonna.

 KESÄKUU 4 kirjaa
 
21.6. Satu Rämö; Rosa &Björk, WSOY, 2023 360 sivua
Tänään sain tämän kirjan luettua. Kiinnosti kyllä lukea tämä, vaikka alussa oli jotenkin vaikeaa taas, koska eri luvut tuntuivat vierailta. Sitten tapahtumat kulkivat kuitenkin kahta "polkua "pitkin. Eli "nykyaika" 2020 ja "mennyt aika" 1994. Menneisiin tapahtumiin, eli Rosan ja Björkin katoamiseen tulee nyt selvyys. Poliisiasemalla Hildur ja suomalainen poliisiharjoittelija Jakob jatkavat työskentelyä, molemmilla on omat ongelmansa elämässään. Tarina sisälsi kyllä hyvin raastavia tapahtumia, aina on ja on ollut hirviöitä puolisoina, joiden luota ei niin vain lähdetäkään karkuun. 4½/5

18.6. Lucy Dillon; Ikuisen onnen salaisuus, Gummerus 2011, 490 sivua, suom Ulla Lempinen
Michelle muuttaa uuteen kaupunkiin  ja tapaa ensimmäiseksi Annan ja tämän koiran Pongon. Heille syntyy hieno ystävyyssuhde vuosiksi. Michelle avaa sisustustavaroita myyvän yrityksen  ja Anna haaveilee omasta vauvasta, vaikka heillä asuu kolme miehen tytärtä entisestä suhteesta. Anna on heille kuin kotiapulainen, joka hoitaa kaiken. 
Kirjassa on todella paljon tapahtumia, yllättäviä käänteitä, iloa, itkua ja kirjoja! Tosi hyväkirja oli, pakko lueke ensin, vaikka seuraava kirja odottaa. 5/5
 
6.6.  Mirella Mäkilä; Tampereella rempallaan, Otava 2024, 320 sivua
Kirja sattui käsiini kirjastossa, enkä ollut lukenut tätä edeltävää romaania. "Hilpeä kirja siitä millaista on rakentaa elämää Tampereella", no ei se nyt aina ole tällaista, mutta oli kyllä hilpeä, vielä kun on tutut paikat joissa kirjassa liikutaan. Kirjassa Roosa joutuu yllättäen lomautetuksi ja samalla hänen setänsä kuolee ja he olettavat saavansa perintönä ok-talon puolikkaan Petsamosta. Samalla hänen muukin elämänsä on vähän rempallaan. Roosa muuttaa sinne taloon Petsamoon, vaikka siinä naapuri onkin aika äkäinen nainen. Oli oikein mukava lukea tätä, ihan sopivaa kesälukemista. Kiitos! 5/5
 
2.6. Philip Ellis; Rakkautta ja muita vedätyksiä, Tammi,  359 sivua,  suom Laura Liimatainen
Lontoolainen Cat on taas siinä tilanteessa että työt loppuvat ja myös rahat. Hänen opiskeluaikainen kämppäkaveri Louisa on menossa naimisiin hyvin varakkaan miehen kanssa ja kutsuu kaikki ystävänsä morsiusneidoiksi häihinsä, ja se tietää Catille lisää rahanmenoja. Kämppäkin olisi etsittävä. 
Baarissa hän on tutustunut baarimikko Jakeen, ja he alkavat yhdessä suunnitella Louisan upean ja kookkan timanttisormuksen varastamista, että he eläisivät sillä rahalla pitkän aikaa.
Tämä oli kyllä hauska, flirttaileva ja rohkea romaani, aivan kuten etukannessa väitetään. Tykkäsin lukea tätä. 5/5

TOUKOKUU 8 kirjaa luin

30.5. Beth O´Leary; Vaihtokauppa,  WSOY, suom Taina Wallin
Lontoolainen Leena on ns työnarkomani, ylisuorittaja joka kerran sitten romahtaa töissä ja hänet pakotetaan lomalle kahdeksi kuukaudeksi. Hänen miesystävänsä on samassa työpaikassa ja hänkin tahtoo usein Leenan mukaansa omiin töihinsä. Leenan isoäiti Eileen asuu pienessä kylässä, hänkin on miettinyt elämänmuutosta ja niin he päättävät vaihtaa asuntoja ja ympäristöä. Eileen haluaa alkaa nettideittailun löytääkseen miehen 79 vuotiaana. Hmm näistä asioista syntyy aikamoinen soppa, kun Leena joutuu isoäitinsä vapaaehtoistyöhommat ottamaan hoidettavakseen. Eileen puolestaan järjestää Lontoolaisessa kerrostalossa uutta elämää. 
Romanttinen ja optimistinen, hauska, mutta myös sisältää suuren surun käsittelyn teemoja. 5/5
 
26.5. Joanna Bolouri: Matkaan jo käy, suom Riina Vuokko WSOY, 2023, 354 sivua
Kansikuvasta päätellen on tämäkin jouluinen kirja. Kate ja Ed matkustavat joka jouluksi kotiseudulleen vanhempiensa  luokse. Ennen tätä joulua on Kate ollut hyvin kiireinen töissään ja tulee vaan riideltyä Edin kanssa. Hän päättää erota, mutta kuitenkaan he eivät voi kertoa perheilleen tästä suunnitelmasta, vaan salaavat erimielisyydet. He muuttavat sitten erilleen joulun jälkeen, mutta eihän sekään tuo mitään autuutta, koska yksinkään ei ole hyvä olla. Tässäkin kirjassakerrotaan välillä menneisyyden tapahtumia ja nykyisyyttä, ovat kuitenkin selkästi merkityt ne hyppäykset edestakaisin. Ei tämä nyt ihan paras romaani tältä kirjailijalta ollut. Minusta kaksi edellistä olivat vetävämpiä. 3/5
 
23.5. Enni Mustonen; Kartanonrouva, Otava 2024, 317 sivua
Rouvankartanon tarinoita II
Tämä kirja löytyi kirjastosta ihan sattumalta,kun vein muutaman kirjan kirjastoon. Olisi ollut myös Satu Rämön kirja, mutta en tohtinut ottaa kahta pikaluettavaa yhtäaikaa...ettei tule lukustressiä :)
Olen aina pitänyt tämän kirjailijan kirjoista, varmaan melkein kaikki olen lukenutkin. Tämä kirja oli vähän liian täynnä sotatarinoita, koska silloin 1700-luvun lopussa, josta kirja kertoo, oli Ruotsin kuningas Kustaa III:n ja Venäjän välinen sota. Frugårdin isäntä joutui olemaan paljon sodassa ja kartanoa hoiti 31 vuotias Hedda Noora Lilliehöök palvelusväen kanssa. Seitsemän lasta ja koko muu väki vaati kyllä paljon ja lisää lapsia tuntui siunaantuvan lähes joka vuosi. 
Tosi paljon historiantutkimusta tällaisen kirjan kirjoittaminen vaatii. Luen varmaan seuraavatkin kirjat, vaikka ei tämä ollut kaikista mieluisin kirja minulle. 3/5

19.5. Mikael Bergstrand; Kolmella jaollinen mies, Atena 2021, suom. Riie Heikkilä, 357 sivua 
Olen lukenut aikaisemmin monta tämän kirjailijan kirjaa ja tykännyt.  Tämä kirja kertoo kuusikymppisestä Ingemarista joka asuu ruotsalaisessa pikkukaupungissa ja sairastaa pakkoajatuksia ja hän on hyvin eristäytynytkin, elelee pääasiassa yksikseen. Hänen elämässään on suurti trauma josta ovat pakkoajatukset peräisin. Kirja alkaa hiljalleen ja koko ajan siihen tulee uutta ja uutta. 
Hän käy syömässä tutulla grillillä, kävelee ja istuksii puistonpenkillä. Hän näkee pienen Syyriasta pakolaisena tulleen Dalian joka pelaa hyvin poikien kanssa jalkapalloa. Hän saa Ingemarin avautumaan pikkuhiljaa. Kirjassa on monta juonta samanaikaisesti, esim pakolaisia kohtaan koetaan vihaa ja tehdään ilkeyksiä monille. Mutta pääosin on sydämellinen romaani tämä. 4/5

12.5. Beth O´Leary; Hukkareissu, WSOY  2022, suom. Heli Naski. 362 sivuaOlen lukenut tämän kirjailijan kirjat Kimppakämppä ja Törmäyskurssi ja koska tykkäsin niistä, lainasin myös tämän kirjan. " Hukkareissu on säkenöivän hauska ja liikuttava romaani rakkauden etsimisestä ja odottamisesta, salaisuuksien painosta ja uusista mahdollisuuksista".
No joo, jostain syystä en oikein päässyt tähän kirjaan mukaan, vaikka luin sen. Vaikutti siltä että yksi mies pyöritti kolmea naista yhtä-aikaa. Siobhan, Miranda ja Jane joutuivat pettymään kun mies, Joseph Carter ei joskus saapunutkaan sovituille treffeille. En tiedä kirjan lopussa vaikutti että, joku näistä tapahtumista olikin sattunut jo vuosia sitten, joten voin olla väärässä. Kirjassa oli lämmintä ystävyyttä paljon. 3-/5

10.5. Joanna Bolouri; Paras aika vuodesta, WSOY 2021, suom Riina Vuokko
Jotenkin alussa tuntui että olen jo lukenut tämän kirjan, mutta en kuitenkaan. En ole aikaisemmin juurikaan lainannut pehmeäkantisia kirjoja, mutta nyt niitä näyttää olevan enemmän tarjolla. Ei muuta mutta ärsyttää terävät nurkat, joihin melkein repii kätensä.
Lontoossa kimppakämpässä asuva Emily toimii opettajana, ja joululomalla hänen kuuluu mennä kotiin Skotlantiin, johon perinteisesti hänen perheensä kokoutuu. Perhe on arvostelemassa kärkkäästi Emilyn miehettömyyttä ja kun nyt hän kertoo tuovansa sinne Robertin, niin hän luulee pääsevänsä naljailusta. Mutta ei...tämä Robert sanookin ennen joulua viettävänsä sen perheensä kanssa, ja niin paljastuu että tämä onkin ukkomies. Ei auta muu kuin palkata"varaRobert" mukaan lomalle. Tällainen löytyykin naapurista, vaikka onkin ollut ennen aika ärsyttävä tyyppi siinä seinän takana. 4-/5
 
Maija Kajanto; Sahramisyksy, WSOY, 2023, 223 sivua
Kirja jatkaa kahvila Koivun  ja Kristiinan tarinaa pienessä Pyhävirran kylässä. Krisse saapuu Tommin kanssa matkailuauto-ressulta loman jälkeen takaisin paikkakunnalle. Arki alkaa. Matkalle lähtevät Krissen äiti ja miesystävä Kuisma vuorostaan. Kylällä on tapahtunut monenlaista muutosta, ja vaikuttaa ettei kaikki suju oikein hyvin. On ilmennyt vielä outoja tulipaloja siellä ja täällä, jopa kahvilan ulkoseinäkin oli sytytetty palamaan. Onneksi palo rajautui vain ulkoseinään, joten Krisse pääsee kahvilaansa pian takaisin. Tommin työkuvioissa tulee myös muutoksia ja Krissen on tehtävä päätös mitä aikoo tehdä seuraavaksi. Ehkäpä taas seuraavakin romaani pitää lainata, kunhan se tulee vastaan. 3/5
 
Frida Skybäck; Lukupiiri maailman laidalla, WSOY, 2022, suom Annamari Typpö, 389 sivua
Amerikkalainen Patricia lähtee Ruotsiin Skånelaiseen pikkukylään ottamaan selvää mitä hänen sisarelleen Madeleinelle oli tapahtunut 30 vuotta sitten. Hän oli käynyt siellä jo silloin kun Madeleine oli ilmoitettu kadonneeksi. Kylällä on vaiettu tapahtumasta, johon liittyy kylän Vapaaseurakunnan pastori. Patricia saa kaikilta saman vastauksen, että Madeleine pakkasi tavaransa ja katosi. 
Kyläyhteisössä on monia mukavia naisia, jotka järjestävät erilaisia tapahtumia, joihin Patriciakin sitten osallistuu. Lopulta salaisuus paljastuu kuitenkin. 
Oli ihan mukava kirja lukea, vaikka vuorotellen kerrottiin mennesstä ja nykyhetkestä. 3/5

HUHTIKUU vain 4 kirjaa luin

30.4. Nina George; Pieni kirjapuoti Pariisissa, Bazar, 2016, suom Veera Kaski, 351 sivua. 
 Oli kyllä mielenkiintoinen, mutta vähän liian pitkä kirja. Kirjakauppias Perdu on särkyneen sydämensä kanssa lähtenyt kirjakauppalaivallaan seilaanaan Pariisista Seineä pitkin Marseilleen ja siitä eteenkinpäin. Hän selvittää miten on käynyt hänen rakastamalleen naiselle, joka lähti pois hänen luotaan. Hän oli jättänyt vain kirjeen, jonka Perdu oli piilottanut pöytälaatikkoon, ja 20 vuoden päästä vasta lukee sen.
Pääosa siinä. Kaikenlaista tapahtuu matkalla,enkä ihan kaikkea jaksanut lukea sitten. Mutta lopussa kaikki selviää kuitenkin.
 
 
20.4. Annie Darling; Mistelin alla Bloomsburyn kirjakaupassa, Tammi 2023, suom Oona Nyström, 395 sivua
 Tämä kirja jatkaa neljäntenä sarjaa Bloomsburyn kirjakaupan toiminnasta. Nyt on vain sarjan 1. osa lukematta. Tässä romaanissa on pääosassa kaupan Teehuonetta ja leipomoa pyörittävän Mattien tarinan käänteet. Mattie on Pariisissa oppinsa saanut taitava leipoja, mutta hänellä on inho joulua kohtaan, samoin kuin miehiäkin kohtaan. Ja jouluryysis odottaa juuri ennen joulua. 
Kirjakaupassa työskentelevän Tomin kanssa hän on koko ajan kiistassa vähän joka asiasta. Sitten käy niin, että Nina muuttaa kaupan yläpuolen ilmaisesta asunnosta pois miehensä luo ja Tom ja Mattie muuttavat yläkertaan asumaan, mikä ei suju toisiaan vihaavilta tyypeiltä ollenkaan kivuttomasti. Siinä on sitten monet riidat edessä...Mutta Oli mukava kirja luea, kun jo edellisten perusteella tunsi kirjan tyypit entuudestaan. Sai myös nauraa välillä 4/5
 
15.4. Sirpa Kähkönen;36 uurnaa, Väärässä olemisen historia, Siltala 2023 267 sivua
Finlandia-palkinto v .2023, valitsija Jorma Uotinen
Tämä oli ihan järisyttävä lukukokemus. Historiantuntemus lisääntyi. Tavallaan kirjassa kerrattiin Kuopio kirjasarjan tapahtumia, saman perheen elämästä Kuopiossa. Kirjailijan äiti Riitta on kuollut vuosi sitten, ja sitten on aika jättää lopulliset jäähyväiset, Tuonen Tytti on tullut hakemaan. Kirjailija aikoo laittaa keräämänsä 36 tavaraa mukaan matkalle. Suvun alkukodissa on ollut 9 kiivasta ja omapäistä lasta, joita kasvatettiin vitsalla, syyllistämisellä. Naisten piti olla vahvoja ja selviytyä koska miehet vietiin mikä minnekin, laivoille, vankilaan, sotaan. 1900-luvun alusta lähtien periytyviä kasvatuskeinoja, moitteita, komentoja, alistamista, syyllistämistä. Periytynyt lasten nitistäminen hiljaisiksi, muutenkaan ei saanut puhua, ettei ohrana tulisi hakemaan isiä, no tulihan ne kuitenkin. 
Riitan päiväkirjasta Sirpa tytär pääseen jonkinverran selville, mitä äidille oli tapahtunut ennen häntä. Millainen äiti oli ollut ennen nuorena ja kirkasssilmäisenä. Ennenkuin hän sanoo, että nuoruus oli oli kun Sirpa syntyi, ja olisi ollut parempi kuin ei olisi syntynytkään. Samoin kuin oli sanottu Riitankin syntymästä. Voiko enään pahemmin lapselle sanoa. Hyvin paljon samaa tuntua oli omassa lapsuudessakin, vaikka olin ainoa ja toivottu lapsi.
5/5

 Lusy Vine; Seitsemän eksää, Into, 2023, 348 sivua  suom Kristiina Vaara 
 Tämä on sitten jo kolmas kirja, suurinpiirtein samaa genreä kuin 2 edellistä. Saa nähä miten tämän kirjan lukeminen sujuu..Ei sujunut kuin 100 sivun  jälkeen luovutin
 
7.4. Annie Darling; Hullua rakkautta Bloomsburyn kirjakaupassa, Tammi, 2023 372 sivua, suom Oona Nyström
Etsin tuon edellisen kirjan edellistä kirjaa, mutta löytyikin sitä seuraava, joka jatkaa saman kirjakaupan tarinaa. Kaupan yläkerrassa Verityn kanssa asuva Nina on nyt päähenkilönä. Kirjakauppaan on kutsuttu liiketoiminta-analyytikko Noah selvittelemään miten voisi parantaa kirjakaupan toimintaa. Mies vaikuttaa ensin ärsyttävältä, vain ipadiaan tuijottavalta tyypiltä, joka kirjoittaa kaiken muistiin, mitä sanotaan. Nina on varsin railakka tyyppi, joka myös etsii koko ajan miesseuraa itselleen, koska alkaa olla jo kolmissakymmenissä, eikä vaan löydy sopivaa Heathcliffin tyyppistä miestä, kaikka kuinka etsisi nettisovelluksellakin. Ninan lempikirja on Humiseva harju...
Ihan kiva kirja, mutta ehkä olisi hyvä pitää samantyyppisissä romaaneissa vähän väliä,että ei aja tuntua samalta. 3/5

MAALISKUU 6 kirjaa luin

27.3. Annie Darling; Ylpeyttä ja ennakkoluuloa Bloomsburyn kirjakaupassa, 2022 Tammi 368 s, suom Saara Pääkkönen
 Varsin riemastuttava kirja tämä olikin.  Englantilaisessa Lontoon kaupunginosan kirjakaupassa on varsin railakas meininki ja paljon rakkausromaaneita. Verity asuu kissansa kanssa yläkerrassa ja on tyytyväinen yksinoloon, koska hän on elänyt lapsuutensa neljän vilkkaan siskonsa ja kirkollisten vanhempiensa kanssa. Ylpeys ja ennakkoluulo-romaanin hän on lukenut niin monesti, että osaa sen ulkoa. Verity on kyllästynyt siskojensa ja ystäviensä poikakaverin tuputukseen ja keksii itselleen sellaisen, joka sattumoisin on koko ajan töissään merillä. Sitten hän törmää sattumalta Johnnyyn, jolla on samanlaisia ongelmia tavallaan. 
Mukava kirja ja heti piti katsella itsekkin Ylpeys ja ennakkoluulo-elokuva, koska siitä puhuttiin kirjassa koko ajan. Pitää etsiä kirjastosta tämän sarjan aikaisemmatkin kirjat. 4/5
 
20.3. Jojo Moyes; Lainakengissä, Gummerus, 2023 suom Riina Vuokko, 462 sivua
Sam on ennen työpäiväänsa salilla ja tulee kiire. Hän nappaa vahingossa jonkun toisen naisen vaate kassin mukaansa. Siellä on huippukalliit ja hienot punaise korkkarit ja vaatteet. Ei ole aikaa viedä niitä heti takaisin. Niinpä Nisha joutuu ottamaan vastenmieliset ja halvat kengät ja muutkin väärät vaateet mukaan, vaikka hän inhoaa kaikkia halpoja ja tyylittömiä tavaroita. Samana päivänä hänen miehensä on lempannut hänet pois hotellista, jossa he ovat asuneet. Hänellä ei ole rahaa, ei vaatteita, ei pankkitiliä, vaan aivan tyhjän päällä. Hän joutuu menemään inhoamalleen kirpparille saadakseen jotain päällensä.
Näistä tapahtumista alkaa tosi mielenkiintoinen ja räväkkä kertomus lontoolaisesta elämästä. Kirjasta ei puutu vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Parissa päivässä luin tämän paksun kirjan, OLI TOSI HYVÄ KIRJA, kuten kaikki muutkin Jojo Moyesin kirjat. 5/5

17.3. David Michie; Dalai-Laman kissa; Basam Books, 2022, suom Jenni Vehkaluoto, 204 sivua
Tässä kirjassa tämä kissa kertoo elämästään Dalai-Laman luona. Kun Hänen Pyhyytensä  oli palaamassa lentokentältä kotiinsa, Hän huomasi nuorten poikien kaupittelevan kissanpoikasia, saadakseen rahaa. Viimeisin ja pienin poikanen oli ollut aivan henkihieverissä, ennenkuin Dalai-Lama oli pyytänyt avustajaansa ostamaan sen pojilta. Poikasesta kasvoi upea pitkäkarvainen kissa, jolla oli useita nimiä, kuten Lumileijona tai HPK. Hänestä kasvaa viisas ja upea kissa, joka kuuntelee kaikki keskustelut joita käydään Dalai-Laman kotona ja tämän ympäristössä ja tutustuu ylhäisiin vieraisiin joita siellä käy.
Suloinen ja valloittava kirja tämä olikin lukea. Luin tätä hitaasti ja etenkin yöllä, koska se oli hyvin rauhoittavaa yölukemista kun valvotti välillä. 5/5

12.3. Satu Rämö; Hildur, WSOY 2022, 363 sivua
Toissapäivänä tämä löytyi kirjaston Vippi-hyllystä ja eilen illalla sain luettua loppuun kirjan. Eli kuten Max Seek sanoo kirjan takakannessa "Tämä kirja on luettava kerralla". Hildur työskentelee rikosetsivänä syrjäisessä pienessä paikassa Islannissa, jonne saapuu myös poliisiharjoittelijaksi Jakob Suomesta. Kummallakin on hankalia ja/tai traumaattisia elämänkokemuksia ollut elämässään.
Alkaa paikkakunnalla ilmaantua useita kuolemantapauksia ja lopulta ne alkaa yhdistyä myös Reykjavikissa tapahtuneeseen tappoon.
Minulla ei olut kirjan sisällöstä mitään ennakkotietoa, enempää kuin ole ollut tietoa Islannistakaan, joten lähdin lukemaan ns. puhtaalta pöydältä. Vähän hankala oli tavata kummallisia paikkojen nimiä ja kirja alkaakin todella vanhasta ajasta v.1550, josta alkaen johtuu tämän kirjankin tapahtumat. Voi olla jos seuraavat kirjat tulevat vastaan, niin luen nekin.
 
6.3. Frida Skybäck; Kirjahyllyn salaisuus, Wsoy, 2023, suom Annamari Typpö, 293 sivua
Tässä romaanissa on tavallaan kaksi hyvin mielenkiintoista juonta. On "nykyaika" v 2007, jossa Rebecka lähtee iso-äitinsä luokse, koska tämä on katkaissut kätensä. Rebecka on ollut niin kiireinen pitkään töidensä takia, eikä ole tavannut iso-äitiä pitkään aikaan. Iso-äidin talo onkin sellaisessa kunnossa, että herääkin ajatus ettei tämä tule enää toimeen yksinään siellä. Rebecka siivoaa ja korjailee siellä paikkoja. Hän ei tiennyt yhtään mitään iso-äidin menneisyydestä, kun löytää kaapista vanhan keksirasian jossa on nuoren miehen kuva...Hän törmää myös pariin naapuriin.
Toinen tarina kertoo Annan, eli iso-äidin nuoruudesta vuonna 1943, jolloin sota vaikutti Ruotsinkin elämään. Anna oli vanhempiensa vaikutuksen alainen, vaikka hän olisi halunnut sairaanhoitajakouluun Tukholmaan, vanhemmat eivät laskeneet.  Sitten Anna tapasi italialaistaustaisen Lucan, joka oli paennut kotimaastaan vainoja. Tietysti nuoret rakastuvat, mutta Lucalla on myös salainen puuha, jossa hän auttaa juutalaisia turvaan Tanskasta, ja tämä on todella vaarallista touhua, koska Ruotsissakin oli vakoojia joka puolella ollut.
Minä pidän tällaisiasta vanhojen aikojen salaisuuksista, joita ei ole kerrottu kenellekään.

Francis Hodgson Burnett; Salainen puutarha, WSOY 1994, 217 sivua
Minä aina katson kirjoja kirjaston  ilmaishyllystä (askarteluja varten) ja tämä nyt tuli vastaan ihan kirpputorilla, samaan ilmaiseen hintaan. Jotenkin nostalgia pakotti ottamaan, kun on siitä jo aikaa kun Ehkä olen joskus tämän lukenut. Kirjassa on mustavalkoisia kuvia myös tarinasta tehdystä elokuvasta v. 1993. Olisi kiva jos löytäisi elokuvankin jostain. Juoni on pikaisesti; Intiassa pieni tyttö elää palvelijoiden kanssa, lähes vaikka vanhempiaan ja kun he ja moni muukin kuolee kulkutautiin, tyttö lähetetään Englantiin setänsä kartanoon. Avuton tyttö vähitellen opii omatoimiseksi reippaan nuoren palvelustytön avulla. Hän alkaa tutkia kartanon puutarhaa ja löytää monia salaisuuksia. 
Ehkä en kuitenkaan raaski repiä tätä kirjaa askarteluihin, vaan vien sen kirjastoon, jos joku muukin löytäisi tämän ja ihastuisi.

HELMIKUU kuusi kirjaa luin

29.2. Anne Tyler; Palmikko, Otava 2023,  suom Markku Päkkilä, noin 200 sivua
Kirjassa seurataan Garrettin perheen elämää 1959 luvulta aina 2020-luvulle asti. Mercyllä ja Robinilla on kaksi tytärtä Alice ja Lily ja yksi poika David, joka on nuorimmainen. Perhe on kiinteä, seuraa ahkerasti toisiaan, mutta vähitellen lapset alkavat hankkia omia perheitä. Taita vaikeinta olla nuorimmaisen Davidin itsenäistyminen. Lopulta äitikin muuttaa erilleen asumaan, vaikka ei virallisesti kukaan sitä tiedä, vaikka se huomataan.
Kirjailian kirjojahan on kehuttu, en ole varma olenko lukenut niitä ennen, mutta tämän lukeminen kesti kyllä aika pitkään. 3-/5

20.2. Milly Johnson; Rakkauden ilmansuunnat, Bazar 2020, 525 sivua suom. Irma Rissanen
 Heti perään saman kirjailijan seuraava kirja. Tarina kertoo tapahtumista, joita seuraa kun eräänä iltapäivänä sattuu valtatiellä huonossa kelissä suuri kolari jossa kuolee 7 henkilöä. Toki kerrotaan ennen sitä tapahtuneita asioita ja paljon muuta. Palomies Peter järkyttyy kun huomaa että yksi onnettomuuteen joutuneista onkin hänen vaimonsa, joka olisi kertonut hänelle illalla tärkeän asian.. 
Sattumalta tämän järkytyksen jälkeen, kun hän alkaa palata takaisin töihin eräs työkaveri suositteleen Peterille erään naisen pitämää sururyhmään menemistä, jotta saisi kohdata muitakin surun kokeneita ja eri vaiheissa olevia ihmisiä. Toinenkin uusi jäsen sinne tulee samaan aikaan, Laurie niminen nainen, joka on menettänyt kumppaninsa samoihin aikoihin...
Kuten kirjan takakannessa sanotaan, tämä on kirja ystävyydestä, rakkauden merkityksestä, suurista salaisuuksista, teekupposista ja revontulista..syvästä surusta sydämenpohjasta hersyvään nauruun.
Tässä oli sellainen yli 500 sivua kirja, jota ei olisi halunnut jättää käsistään pois, mutta toisaalta ei ihan yhtä soittoa jaksa lukea.  Ainoa haittapuoli oli kirjan terävät pahviset kannet, jotka meinaa repiä kädet, ei onneksi niin käynyt. 5/5

13.2. Milly Johnson; Kaikkien joulujen äiti, Bazar 2018, 495 sivua  suom Irma Rissanen
Oikein Hyvän Mielen Kirja! Onneksi löysin tämän minulle uuden kirjalijan.
Kirjassa tutustutaan moniin pariskuntiin ja naisiin, jotka alkavat odottaa lasta, joko yllätyksenä tai toivottuna tai molempia. Ollaan Englannissa ja tutustutaan esim Talvimaailma-teemapuiston ihmisiin tai paukkukaramellitehtaan ihmisiin ja työntekijöihin. Sitten on Palma, joka on alkanut sijaissynnyttäjäksi lasta kaipaavalle pariskunnalle. Kirjan alussa oli kertomukset näiden ihmisten elämästä. Sitten naiset menivät lääkäriin ja tällä oli kokeilu, jossa järjestettiin etenkin ensisynnyttäjä naisille tapaamisia nimellä Joulupullakerho, koska heillä oli laskettu aika lähellä  seuraavaa joulua. Tarkoitus oli tuoda naisille vertaistukea ja opastusta ja valmennusta raskaudesta ym varsinkin kun monet olivat ensisynnyttäjiä.
Varsinaisesti paljoa ei tässä kirjassa oli joulusta puhetta, vaan perheiden elämästä ja muutoksista mitä raskaus ja lapsen odotus tuo tullessaan. Oli oikein hyvä kirja, jännittävä, mielenkiintoinen. Oli ihan pakko lukea parina iltana tätä pitkään, kun ei olisi malttanut jättää käsistään. Varmaan etsin kirjailijan edellisiä kirjojakin luettavaksi. 4½/5 
Ps. en ole koskaan nähnyt "paukkukaramellejä" täällä Suomessa.

10.2. Sari Luhtanen; Murusia, Tammi, 2013 224 sivua
 Tuon edellisen kirjan jälkeen lainasin kevyempiä kirjoja, niin tämäkin sattui löytymään.Emmi ja Lili ovat olleet ystävyksiä kouluajoilta lähtien. Heillä on yhteinen harrastus, leipominen ja ruuanlaitto. Emmi on opiskellut kotitalousopettajaksi ja Lili haaveilee uudesta keittokirjasta. Emmi kokee että Lili on saanut kaiken (esim miehen, lapset ja hienon keittiön) Vaikka hänelläkin on miesystävä, niin tunne on ollut väljähtynyt. He päättävät osallistua ravintolapäivään yhdessä, ja siitä alkaa muutkin löytää heidän hienot leipomukset ja ruuat.  Emmi alkaa salaa ruoka-aiheisen bloginkin ja kun kesäloma koittaa tulee hänenkin elämään muutoksia... 3/5
 
 7.2. Tuomas Lius; Sikojen lahti, Etsivätoimisto Haka, CrimeTime 2023, 555 sivua 
Kirjoitan tähän sen mitä on kirjan takakannessa, koska itse olen "sanaton"
" Hävyttömän viihdyttävä dekkari. 
Julia Noussair, entinen rikosylikonstaapeli ja Marko Pippurinen, moraaliltaan häilyvä automekaanikko, ovat yhtä kuin Etsivätoimisto Haka. Heillä on pettämätön kyky vainuta vaikeuksia ja joutua aina sinne, missä tapahtuu. Grynderinä tunnettu Tapio Witka on keplotellut Vaaralahden suojelualueen omistukseensa. Nyt joku haluaa pistää hänet maksamaan rikokseistaan ympäristöä kohtaan. Niinpä hän palkkaa henkivartijoikseen Noussairin ja Pippurisen. Se saattaa jäädä Witkan viimeiseksi virheeksi. Helpolta vaikuttava keikka leviää silmänräpäyksessä ruhtinaalliseksi sotkuksi ympäristörikoksia, kidnappauksia, vieraan vallan asekätköjä, eksoottisia lintuja, perheriitoja ja kylmäverisiä murhia...."
Osittain kirja onkin aluksi varsin mukava ja hauska, tuttuja maisemia minulle Pohjois-Karjalasta, kunnes toiminta räjähtää vallan kamalaksi. Ehkäpä etsivätoimiston tarina kuitenkin jatkuu vielä tulevissa kirjoissa :) 4/5

 
5.2. Kirsi Pehkonen; Etsivä löytää, Karisto, 2023 181 sivua
Lääkäriaseman työntekijänä olevan Siru Valpas saa selville poikaystävänsä Jarkon muhinoineen töissä toisen naisen kanssa, ja Siru lähteekin raivoisasti, ovet ja muutkin paukkuen töistään pois. Hän kompastuu kadulla mainostandiin, joka ilmoittaa yritysesittelystä. Samalla sataa vettä kuin saavista kaataen. Siru marssi sinne ja siellä esittelijä puhuu Sirun ympäri ja niinpä hän huomaakin ostaneensa Etsintä-yrityksen vuokrahuoneistossa kaikkine irtaimistoineen ja siihen kuuluu myös auto ja kissa, joka on naapurin hoidossa. Siru hakee ystävänsä kanssa kaikki tavaransa pois Jarkon asunnosta, ja kiusallaan tekee tälle vielä monenlaista jäynää. Asiakkaitakin alkaa ilmaantu pikkuhiljaa ja huh, miehiä alkaa pyöriä siinä. Joo, kyllä välillä piti nauraa näille toilailuille mitä kirjassa oli ja välipalana, Yölukemisena kirja oli varsin mukava. 3½/5

Tammikuu 5 kirjaa

1.2. Minna Lindgren; Armon Anneli, Teos 2021,228 sivua
Anneli on kouluttautunut eläinlääkäriksi vanhemmalla iällään, ja on valittu eläinlääkärin sijaiseksi pienelle paikkakunnalle, jolta lähes kaikki muut palvelut on jo säästetty monen sadan kilometrin päähän. Ihmisille on vain ns.Terveyskioski, jota hoitaa Annelin mies osa-aikaisesti.
Annelin työtehtäviin kuuluu pääosissa vanhojen ja sairaiden eläinten lopettaminen ja hänen lähin työkaverinsa on Esko, joka sitten hoitaa näiden eläinten tuhkauksen. Kylällä on myös monitoiminainen ja vahempi rouva Maila Suopakko, jolla onkin lukuisia lemmikkejä joita Annelikin sitten "hoitaa".
Aika moinen kirja tämäkin, railakkaan tapaansa Lindgren kirjoittaa maaseudun nykytilanteesta, vaikka välillä naurattaa ja itkettääkin.3/5
 
15.1. 24 Catherine Isaac; Sinusta, minusta, kaikesta Bazar, 2020 400 sivua suom Pirjo Ruti
Tätä kirjaa luin ja koetin lukea varmaan toista kuukautta, alku sujui hyvin, mutta sitten tuntui yksitoikkoiselta. Mitenkän se nyt kiinnostaisi loman vietto hienossa ranskalaisessa kartanossa kuumina kesäpäivinä lekotellen ja uiden ja nauttien hienoista ruuista. Luin kuitenkin loppuun, eli alku ja loppukirja oli hyvin mielenkiintoinen ja vetävä. 3/5
 
16.1.2024 Jenny Colgan; Joulu suolaisten tuulten saarella, Gummerus, 2023 301 sivua Suom Jade Haapasalo
 Kirja jatkaa kertomusta Koti pikkusaarella- sarjaan. Skotlantilaisella Muren-saarella Flora jatkaa leipomista omassa kahvilassaan ja on kylmä ja tuulinen talvi ennen joulua. Pienellä saarella elämä sujuu kuten ennenkin, mutta saarelle tulee uusi isokokoinen mies Yhdysvalloista. 
Aivan ihana kirja taas ja hyvin vetävä teksti ja nopea lukea, Tykkäsin 5/5

18.1.24 Emmy Abrahamson; Kuinka menestyä hullujenhuoneella, Gummerus 2023,255 sivua suom Outi Menna
Luin kuitenkin pääosin vaikka ei erityisemmin ollut minun mieleeni tämä kirja. Vähän sekavaa, ennen ja jälkeen juttua päähenkilö Majan  elämästä. 2/5

18.1.24 James Nestor; Hengitys, uutta tietoa kadonneesta taidosta , NewYork Times bestseller, Viisas elämä, 2021, suom Taija Kuula 329 sivua  
Tietokirja, joka perehtyi hengittämisen ohjaamisen ja säätelyn historiaan satojen vuosien taakse. Kirjoittaja osallistui ensin lääketieteelliseen tutkimukseen Harwardissa, jossa selvitettiin tarkasti nenään liittyviä ongelmia, tukkoisuutta yms. Kirja pitää lukea itse, jos on esim kuorsausta, nenän tukkoisuutta tms.
Nenän tukkoisuutta ja poskontelo-vaivoja on ollut itselläkin, joten ensimmäinen asia mihin kiinnitän huomion on välttää suun kautta hengittämistä. Huomaan nyt herkemmin käveleväni suu auki pakkasessa, jolloin kurkku kipytyy helpommin ja siellä limakalvot turpoaa ja se tekee vaivoja sitten.


 2 kommenttia:

  1. Niin, jotenkin on enemmän "tarkoitusta" lukemisella, kun tänne kirjoittaa luetuista kirjoista. Lukeekin jotenkin erilailla, kun miettii mitä kirjasta kirjoittaisi. Aika iso pino jo näistä alkuvuonna luetuista tulisi :D

    VastaaPoista