keskiviikko 28. syyskuuta 2022

Viherkasvikatsaus

 Ensin kiitokset kommenteista edelliseen ja paranemisen toivotuksista. Eihän se mitä korjaantunut olo helpolla, vaan kuumeisia oloja on ollut, valvoskeltuja öitä, hikisiä lakanoita. Huh, pitänee varata illalla jo kuivat tyynyliinat ja lakanat valmiiksi, kun yöllä herää ja tuntuu että joku on viskannut vettä sänkyyn. Se on tästä kuumeesta ja buranasta. Mutta aamulla tuntui jo paremmalta. Kävin kävelyllä, kuten eilenkin, mutta nyt ei tuntunut olevan naaman sisus vereslihalla kuten eilen.

Lisää sieniäkin kuvasin ja keltaisia lehtiä. Mutta en kaikkia enää jaksanut läppärille siirtää, kun se on niin hidasta. 

Tarkoitus on tehdä tästä postaus mun viherkasveista, jotka olen kuvannut jo aiemmin ja kirjoittanutkin osan jo etukäteen. On vaan jäänyt tekemättä.  Kasvit eivät ole ainakaan parantuneet kesän aikana, osa on huonontunutkin.

Minähän hävitin jo ennen tähän asuntoon muuttoa isompia kasveja, Peikonlehden ja isomman kultaköynnöksen. Vaikka kuinka yritin loput muuttaa varovasti, niin tuli vaurioita ja osa piti katkaista jo muutenkin. En ole laskenut kuinka monta näitä nyt on, mutta vähentyneet ovat kuitenkin, ainakaan en ole ostanut enää uusia....

Kuvassa ylimpänä;   Thaumatophyllum bipinnatifidum, pariliuskavehka, peikonkämmen on tällä hetkellä sinä ja siinä hävitänkö. Se ei ole oikein kunnolla kotiutunut mulle. Nyt vein sen kesällä parvekkeelle, joten on aurinko polttanut lehtiä.Otin sen sisään jo parvekkelta ja tekee se uusia lehtiä sitä mukaa kuin vanhat kellastuu. Ei ole nyt kunnon kuvaa siitä.

Kuvassa  pariliuskavehkan alapuolella; Soihtuköynnös (Aeschynanthus ?) vaurioitui muuttokuljetuksessa, muuten näyttää viihtyneen. Ehkä muutaman sentin on tehnyt uutta kasvua kesän aikana.

Marraskuun kaktus on vieläkin parvekkeelle. Tämähän kukki kivasti viime marraskuussa. Siinä on jo pienenpieniä nuppuja nyt, 


Nämä Pääsiäis-kevätkaktukset ovat myös olleet molemmat kukkimatta minun luonani,joten en katsele niitä pitkään jos eivät osoita kasvamisen haluja. Ne tiputtelivat versojaan koko kevään ja koetin niitä juurruttaa, mutta vähän huonosti on onnistunut. Vielä ovat parvekkeeella ja nyt näyttävät jo vähän paremmilta.


Herttalyhty (Ceropegia woodii) on myös liipasimen alla, en katsele sitä pitkään jos ei ala viihtyä. Versot kuivuu, tiputtaa lehtiä. Vaikka koetan juurruttaa versoja, ei ne juurru... Ei tämä kyllä ole enää mikään koriste. 
Kuvassa näkyy myös Rönsylilja, joita on toinenkin alku. Mulla ei oikein ole rönsylilja loistanut, vaikka on  ollut jo pari vuotta. Emokasvi meni ennen muuttoa huonoksi.

 Kirjotähti (Aaloe Haworthia limifolia) on sensijaan ensimmäistä kertaa kasvattanut uusia lehtiä tämän kesän aikana, jee…Tämäkin olla jökötti pari vuotta ilman mitään elonmerkkiä. Tutkin sitä monesti, että onko se muovia, kun sellaisiakin on ollut kaupoissa.
Samassa kuvassa näkyy osa; Huiskupullojukasta (Beaucarnea recurvata ) vihreänä on ollut, en paljoa ole huomannut kasvua, mutta tykkään siitä kyllä.

 

Peperomia prostrata, String of turtle, kärsi kovasti muutosta, koska versot ovat niin hauraita ja jouduin pitkiä versoja katkomaan. On ollut vähän huonovointisen oloinen, toivottavasti selviää.


Pennimuori (Peperomia rotundifolia) on kasvanut aika valtavasti, juurrutin toisenkin, joka on liian pienessä astiassa ja kuvassa kuiva. 


Pieni ja söpö enkelinsiipi tiputti lehtensä, eikä se ole toipunut. Isompi on myös tiputtanut lehdet, ei ole enää kuin latvassa pari. Voi voi, Kuvassa se vielä voi hyvin, nyt ei enää.

 Kultaköynnöksien versoja otin siitä poisannetusta kasvista ja juurtuivat hienosti vedessä. Nyt niitä onkin taas kolme.

 


Raitamatti (Ctenanthe burle maxii Amagris) piti jakaa, koska se alkoi jo vaivautua ahtaudesta. Niin Nyt on kolme raitamattia…:)) Ovat olleet  patterin päällä lähellä ikkunaa, eivät varmaan voi siinä olla kun /jos patteri alkaa lämmetä.


Epipremnum pinnatum N`joy kirjavalehtinen, on hitaasti kasvanut. Juurrutin toisenkin heti kun ostin tämän yli vuosi sitten keväällä. Se alkoi silloin ruskettaa lehtiään ja säikähdin sitä. (toisen vein mun lapsille jo kun on ahdasta) Mutta tänä kesänä tämä ei ole ollut ikkunan lähellä auringossa, niin ei ole ruskistuntut. Nyt näyttää ihan hyvältä. 

Monstera Adansonii, aarnipeikonlehtion ostettu vuosi sitten syyskuussa Lidlistä. Ihan vanhimpia lehtiä on ruskistunut, mutta kasvaa kyllä aika nopeasti. Ehkä katkaisen latvan ja koetan juurruttaa sen ja istutan samaan ruukkuun. Ekaa kertaa kokeilin ostaa tuon kookoskuituisen tukikepin, kun olen ymmärtänyt että tämä kasvaisi paremmin kiivetessään ylöspäin. No kiipeäähän tuo, mutta ei ole kiinnittynyt tuohon.

  
 Zamioculcas zamiifolia, palmuvehka on melkein ensimmäisiä hankintoja viherkasveista joita aloin hankkia yli kaksi vuotta sitten. Hyvin hitaasti se on tehnyt uusia lehtiversoja. Vaihdoin kesällä tämän isompaan ruukkuun, senjälkeen ei ole kasvanut yhtään versoa. Osa juurakosta irtosi ja se on erillään toisessa ruukussa.

puuttuu vielä muutama kasvi; Täplämaija, anopinkieli ja laikkuvehka. Ehkä lisään ne tähän...

Nyt tuntuu että pitää levätä välillä...

Moi moi!



8 kommenttia:

  1. Välillä tuntuu että viherkasvien hoito on hankalaa. Aina ei tiedä mikä olisi parasta. Sinulla on kuvien perusteella ollut hyvinvoivia kasveja. Minullakin kuolla kupsahti vuosia vanha anopinkieli. Kyllä harmittaa. Ehkä olen jossain vaiheessa kastellut liikaa 😟

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasteluhan se monesti vioittaa juuret, ja sitten kuihtuu kasvi kokonaan. Sitä minäkin pelkään tuon enkelinsiiven kanssa. Ja ensimmäinen anopinkieli meni samoin. Vaikka kuinka harrastan kerran viikossa kastelua, kuun mukaisina päivinä, ja on läpäisevä kasvualusta johon ei pitäisi vesi jäädä, näitä tapahtuu. Onneksi en ole ostanut kalliita kasveja.

      Poista
  2. Varmaan kiva seurata kasvien kehittymistä pitkällä aikavälillä, vaikka päivittäin ei näkyvää tapahdukaan. Minulla vain yksi kitukasvuinen kahvipuu ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On ollut kiva tutkia kasveja, pitää niitä seurata jo tuholaistenkin takia.
      Mutta kahvipuuhan on niitä ei niin helppoja kasveja, ainakin mitä olen ymmärtänyt kirjoista.

      Poista
  3. Ihanan paljon erilaisia kasveja sinulla on vieläkin! Ja aika hyvävointisen näköisiä. Ainahan kasveihin talven jäljet jotenkin jäävät, mutta usein virkistyvät kesällä - tai päinvastoin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noo, olen ihan tyytyväinen. Mutta on tämä harrastus jo vähän vähentynyt. Tässä asunnossa taitaa olla vielä vähemmän valoa kuin edellisissä.

      Poista
  4. Aivan ihana viherkasvikokoelma!

    Mulla on myös muutamia ja ilokseni olen todennut (tai siis vihdoin ja viimein älynnyt), että viihtyvät paitsi viileässä (vintissä meillä on sellaista), myös sitä paremmin mitä vähemmän niitä yritän "hoitaa" :). Liikakastelu taitaa olla se mun tyypillisin moka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinhän se on, valo, vesi ja ravinteet, eikä kaikki pidä kuumuudesta. Mulla on vieläkin kaktuksia parvekkeella, ei ole vielä ollut pakkasia. Kerran viikossa minusta on kastelu vielä monellekin sopivaa, ei kaktuksille niinkään usein eikä palmuvehkalle. Paremmin kestävät kuivuutta muutkin Ilmankos mulla ei viihdykään sellaiset jotka tarvitsevat useammin vettä :))

      Poista