lauantai 13. marraskuuta 2021

Toinen taidemuseokäynti

 Lokakuussa kävi myös Sara Hildenin Taidemuseossa Särkänniemessä katsomassa Marcel Dzaman näyttelyn. Ikinä en ole kuullut enkä nähnyt mitään hänestä, joten kaikki oli ennennäkemätöntä ja joo...kyllä aika outoakin taidetta.  Marcel Dzama on syntynyt Kanadassa v. 1974 ja hän työskentelee New Yorkissa. 

Esitteessä kerrotaan hänen taiteestaan  näin: Dzaman teoksissa ihmishahmot, eläimet ja niiden hybridit asettuvat samalle näyttämölle. Vaikutteet eri aikakausilta yhdistyvät osaksi nykytodellisuutta sekä unen ja fantasian maailmaa. Unen logiikka korvaa rationalismin ja absurdismi välittää totuuden-paikoin hyvinkin viiltävästi.

Tämän näyttelyn teokset on koottu pääaosin tanssiaiheisista töistä.


Nämä teokset on tehty jotenkin nukkekotimaisesti erilaisista kevyistäkin materiaaleista. Näistä näkee että taidetta voi tehdä hyvin monella tavalla ja vaikka mistä materiaalista.



Kierrätyspapereita oli myös käytetty moniin teoksiin, niitä en saanut kuvattua, kun lasin alla olivat.


Tämä järisyttävä teos (On the banks of the Red River, 2008) oli koko seinän kokoinen yli 6 metriä pitkä ja on kuvattu myös tämän näyttelyn esitteeseen.

Tämä oli myös suuri ja aika järkyttävä. Olisi kyllä ollut hyvä kuulla tästäkin opastus selostus. Ääniopaslaitehan on satavissa ilmaiseksi, mutta minä en yleensä sitä ota. Kannattaa ehkä katsoa ensin ja sitten kuunnella opastus, tai toisinpäin.

Tämä oli iso karuselli jossa nuo peltiset hahmot pyörivät ja kieppuivat. 2 kuvaa samasta


Tämä kuva on toisesta isosta huoneesta. Mosaiikkihahmoja ja myös videotaidetta takaseinällä

Näissä näytöissä pyöri kaikissa video, jossa oli pallokuosisissa vaatteissa tanssijoita, hyvin suuri ja vaikuttava työ oli tämäkin


Nämä olivat varmaan yhet pienimmistä ehkä"normaalimmat" maalaukset

Sitten siirryin alakertaan.

Tämä upea maisema ikkunan takana AINA jaksaa pysäyttää  ja ihastuksen huokaus pääsee...

Eipä  tule uuteen rakennettavaan Sara Hildenin taidemuseoon tuollaisia näkymiä Näsijärvelle. 
Nämä työt oli tehty kierrätys-metalli rasioista öljy- yms purkeista, jotka oli tinattu toisiinsa.
Alakerrassa oli paljon isoja teoksia, mutta en sitten niitä kuvannut kuin pari.

Tästä tuli mieleen oravanpyörä, olipa sitten tanssijoita tai työelämässä olevia "rattaita". Ihminnen on vaan osanen rattaassa.  Kieliä en osaa, että mitä lienee noissa kirjoituksissa.
 
Tässä oli ilmiselvästi eräs Donald maalattu 24.5. 2020 sunnuntain sanomalehden etusivulle,jossa oli täynnä edesmenneiden nimiä ja ikiä sekä ammatteja joissa he olivat toimineet. Oli järkyttävä lehti ja teos!
Paljon töitä oli tässä näyttelyssä ja kyllä herättivät vaikka mitä ajatuksia.
On ollut tarkoitus käydä uudelleen, mutta saattaa olla että ensi viikolla tulee lisärajoituksia koronan takia ja aletaan vaatia koronapassia tähänkin näyttelyyn pääsemiseksi. 
Muuten tämä näyttely on vielä auki 23.1. 2022 asti.

Tässäpä tämänkertainen tarina. 
Hyvää viikonloppua!

4 kommenttia:

  1. Varmasti mielenkiintoista, eläinten ja niiden hybridien kuvia.🧐

    VastaaPoista
  2. Aika erikoinen, mutta mielenkiintoinen näyttely! Itse olen käynyt Sara Hildenin taidemuseossa joskus 90-luvun lopulla, sillä aikaa kun lapset kieppuivat huvipuistossa. Tykkään, että nykyisin taidetta on monenlaista eikä vain maisemamaalauksia, mutta välillä tulee kyllä ihmetys, mistä kaikki nuo ideat kumpuavat...

    VastaaPoista
  3. Kiitos vaikuttavista näyttelykierroksista.

    VastaaPoista
  4. Kiitos kommenteista. Sen jälkeen kun oon alkanut käyttää Museokorttia, niin on tullut nähtyä tosi paljon hyvin erilaista taidetta. Niin kyllä vaan on laajentunut käsitteeni mitä taide on hurjasti. Se voi olla vaikka mitä. Vaikka en kyllä kaikesta niin pidäkään.
    Kyllä se perinteinen maalaustaide eniten aiheuttaa ihastusta.

    VastaaPoista